top of page

בשנה האחרונה החלה פעילות משותפת של "מהנדסים ללא גבולות"-רחובות והארגון המקומי (Tigray Development Association (TDA . החיבור בין שני הארגונים נעשה לאחר שפרויקט קודם של הסניף באזור הראר שצפון מזרח אתיופיה, נכנס לקשיים שאילצו אותנו להקפיא את העבודה שם. ארגון ה-TDA הינו ארגון פיתוח שחרט על דיגלו חתירה למודרניזציה והשכלה בכל התחומים. מחינוך ועד תעשייה וחקלאות.

 

בחודש אפריל 2014, יצאה משלחת ראשונה של "מהנדסים ללא גבולות" לעיר מקלה (Mekelle) בכדי להיפגש עם ראשי ה- TDA, חוקרים וסטודנטים מהאוניברסיטאות המקומיות, ושאר גורמים המעורבים בצד האתיופי. מטרת הנסיעה הייתה לבחון פרויקטים משותפים בעלי אופי חקלאי בקנה מידה שונים, ובנוסף להקים גרעין סטודנטים מקומי של "מהנדסים ללא גבולות" בעיר. העיר מקלה נחשבת לאחת מהערים המפותחות באתיופיה ועם אחת האוניבסטיות הגדולות במדינה. ולכן שואבת למוסדותיה את טובי המוחות, בין השאר גם בתחומי הסביבה והחקלאות.

 

היום בדיעבד ניתן לומר שמטרות ביקור ההכנה הושגו. הגענו להסכמה על ביצוע משותף של שני פרויקטים בתחום החקלאות והפיתוח (חוות קלמינו וביה"ס לעיוורים במקלה) וסניף מקומי של מהנדסים ללא גבולות קיים ופועל בשיתוף פעולה מלא עם הצוות הישראלי. החיבור שנוצר בין מהנדסים ללא גבולות לסגל האקדמי באוניברסיטאות ולמשרד החקלאות המקומי נמשך ונעשה חיפוש אחר פרויקטים נוספים בתחום.

 

חוות הדגמה ויישום- קלמינו, מקלה:

במסגרתו של פרויקט זה הוקמה בחודשים האחרונים חלקת הדגמה ליישום של טכניקות חדשות בתחום החקלאות וניהול מים יעיל יותר. החלקה בת ה- 5000 מ"ר יושבת בליבה של חוות קלמינו, שבבעלות ה-TDA, וכל העבודה נעשית יחד עם אנשי החווה מצעיר ועד זקן ועם מתנדבים של מהנדסים ללא גבולות מקלה. בשלב זה הותקנה מערכת טפטוף בלחץ נמוך, נבנה אבטיפוס של מנבטה להכנת שתילים מזרעים, תכנית השקיה ודישון שנתית נכתבה ע"י צוות רחובות והועברה לאנשי החווה יחד עם ציוד בקרה ועוד. רבים מהשינויים שנבחרו התבססו על רשמים ובדיקות מים, קרקע, טופוגרפיה ועוד שנעשו בביקור הראשון. הבחירה בגידול כזה או אחר התקבלה אחרי סקר מחירי שוק שנעשה ע"י חברי הצוות לאורך השנה.

 

חזון הקבוצה לשנים הקרובות הוא שהקמת החלקה הניסיונית בקלמינו תשמש אותנו כבסיס פעולה להחלת שינויים ובחינתם בשטח ולימי הדגמה בהם נזמין חקלאים מקומיים להתרשם מהשיטות החדשות ולהעריך בעצמם את הכדאיות של השימוש בהם. אין ברצוננו לכפות שום שינוי, וכאמור כל החלטה שמתקבלת נעשית בשיתוף פעולה מלא עם הצוות המקומי. למעשה מהיום הראשון של הפרויקט הובהר לכל הצדדים שהאחריות והמילה האחרונה תישמר לזכותם של החקלאים. לפרויקט נקבעו צמתי זמן קבועים מראש עם תכנית ביצוע לכל שלב (נספח, MOU) בהם אנו בוחנים יחד את הנעשה ואת מה שלא נעשה ומדוע.

בהסתכלות לעתיד אנו רואים בפרויקט זה אבטיפוס למודל חקלאי שקהילות חקלאיות קטנות יוכלו לאמץ ובעזרת תכנון משותף להתאים אותו לצרכיהם. 

 

 

 

ביה"ס לעיוורים, מקלה:

ביה"ס לעיוורים במקלה מאכלס ילדים ונוער על בסיס "פנימייה". סדר היום כולל לימודים בשעות הבוקר ולאחר מכן מעבירים התלמידים את "שעות הפנאי" במתחם בית הספר. הילדים לומדים בבית הספר עד גיל חטיבת ביניים ולאחר מכן מנסים להשתלב בבתי ספר רגילים. מיותר לציין שתנאי הלימוד והמחיה בבית הספר אינם מהטובים במדינה.

 

מעורבותנו בביה"ס החלה מביקור קצר במקום שכלל הכרות עם התלמידים וסיור במקום בין השאר גם בחלקת הירקות של המקום. חלקת הירק של בית הספר מכסה שטח של 2-3 דונם. ומשמשת את צוות המקום לגידול של ירקות לצריכה עצמית. בשיחותינו עם הצוות נוכחנו לגלות שחלקת הירקות מהווה את המקור העיקרי של הילדים לירקות וכאשר היבול נמוך אין ירקות בתפריט.

 

לאחר מספר ביקורים במקום החלטנו לקחת על עצמינו את נושא החקלאות והמים בביה"ס, תוך הבנה שזה פרויקט בעל נפח עבודה קטן שיכול וצריך ליהנות משהותנו הקבועה במקלה. בדומה לפרויקט בקלמינו, ברצוננו להתקין מערכת טפטוף בחלקה ולעזור לכל אורך שלבי הגידול. כמובן שאופי העבודה בבית הספר שונה הן מבחינת נפח הפעילות והן מבחינת העברת הידע.

 

מעבר לחלק החקלאי, צוות מהנדסים ללא גבולות רחובות יחד עם סניף מקלה הצעיר, מעורבים בניהול ותיאום פעילות סיוע בבית הספר ומהווה גשר בין ההנהלה המקומית לסניפים בין-לאומיים של מהנדסים ללא גבולות. 

Site language / שפת האתר:

bottom of page